Montajul echipamentelor profesionale HoReCa - Aspecte de care trebuie să ții cont

Montajul echipamentelor profesionale HoReCa - Aspecte de care trebuie să ții cont

Orice improvizație în cadrul montajului adusă unui echipament destinat utilizării profesionale are repercusiuni în eficiența acestuia, dar și a duratei de viață. Din acest motiv, trebuie conceput proiectul mai întâi și abia apoi să fie realizate circuitele pentru funcționare.

Primul aspect de care trebuie să ții întotdeauna cont

Asigură-te că spațiul în care dorești să-ți desfășori activitatea îndeplinește toate condițiile pentru a corespunde normelor ISU. În funcție de scopul utilizării, vor fi necesare anumite atribute pe care spațiul trebuie să le bifeze la autorizare. Criteriile sunt numeroase, însă nu va trebui să ții cont de toată lista, ci doar de acelea care se aplică afacerii tale.

Spre exemplu, nu vei putea aduce niciodată un circuit de gaz într-o încăpere fară ferestre. Explicația celor de la ISU va fi următoarea: în cazul unui eveniment nefericit în care ar exista o scurgere de gaze și o posibilitate mare de explozie, ferestrele ar ajuta la diminuarea impactului. Fară geamuri, presiunea din interior ar crește până la limitele maxime, provocând explozia spațiului sau a clădirii.

De asemenea, fiecare spațiu va trebui dotat cu ieșire de urgență. Ceea ce este mai puțin știut este că acesta trebuie dimensionat în funcție de personalul din bucătărie. Un spațiu în care își desfășoară activitatea 10 bucătari va trebui să aibă o ieșire de urgență mai mare ca dimensiuni comparativ cu o bucătărie în care lucrează doar 3-4 persoane. 

Circuitul de electricitate

Pune-ți prizele în funcție de echipamente, nu echipamentele în funcție de prize. În cadrul proiectării, vei discuta numeroase aspecte printre care și dimensionarea necesarului de putere. S-ar putea să ai nevoie de branșament monofazic ( 230V) sau trifazic (400V). În funcție de echipamentele alese, colegii noștri iți vor spune care este voltajul de care trebuie să dispui. Dacă vei utiliza un bloc de echipamente poziționat în centrul încăperii, circuitul va trebui adus prin pardoseală, cât mai aproape de zona de interes. Tot în cadrul proiectului, este realizat amplasamentul echipamentelor pe zone de lucru. Te ajutăm cu poziționarea în schiță, ținând cont de scopul utilizării și de spațiul de care dispui.

Circuitul de gaz

La fel ca la circuitul de electricitate, în funcție de echipamentele alese, va fi necesar un volum de m³ de gaz. Pentru a putea ști diametrul țevii de racordaj, prima dată trebuie să facem necesarul de putere și abia apoi vei putea realiza traseul. Un aspect din nou foarte important este că branșamentele nu pot fi realizate decât de firme autorizate. Colegii noștri iți vor oferi toată asistența necesară pentru a ști unde să apelezi. Evident, există și posibilitatea să nu ai nevoie de un circuit de gaz. Am luat parte la numeroase proiecte de-a lungul anilor unde tot ansamblul de echipamente era alimentat la circuitul de energie electrică, nefiind necesară și o instalație de gaz.

Circuitul de apă

Deși pare un aspect ușor de intuit, circuitul de apă este foarte important în primul rand când vine vorba de durata de viață a echipamentelor. Calitatea apei folosite va influența în mod direct buna funcționare a ansamblului de lucru, iar o instalație corect pregătită va diminua șansele unor reparații pe termen mediu și lung. Vei întâlni echipamente care folosesc două poziții de intrare pentru apă, una dintre ele fiind folosită pentru curățarea interioara. Chiar daca nu este obligatoriu, recomandarea este să existe și o instalație de dedurizare a apei. Pe lângă faptul că ajută la diminuarea defecțiunilor (știm cu toții ce presupun depunerile de calcar), în funcție de scopul utilizării, poate avea inclusiv un rol estetic. Să ne imaginăm o mașină de cuburi de gheață ce nu are instalație pentru dedurizarea apei. Cubul ideal este cel transparent, dar în situația de față nu vei ajunge niciodată la rezultatul corect, iar clienții tăi vor sesiza acest aspect. Dedurizarea poate fi efectuată punctual (cu dispozitiv atașat fiecărui echipament ce are nevoie de alimentarea cu apă) sau local (o stație de dedurizare din care se alimentează toate echipamentele). 

Circuitul de canalizare

În strânsă legătură cu circuitul de apă, circuitul de canalizare trebuie să fie foarte bine proiectat și să respecte normele de poluare. Vei fi nevoit să ai în dotare un separator de grăsimi, pentru a împiedica pătrunderea acestora în canalizarea comună. Echipamentele cu autocurățare vor trimite apa reziduală către canalizare, însă cu un conținut de grăsimi mai mare decât cel permis. Aici intervine separatorul de grăsimi, ce reglează și oprește scurgerea reziduurilor nepermise. 

Ventilația spațiului

Partea de evacuare a aerului nu poate fi dimensionată corespunzător dacă nu avem schița spațiului pentru a calcula volumul încăperii. În acest mod, putem alege soluția adecvată de putere a extracției aerului. Inclusiv poziționarea hotei/hotelor trebuie să fie bine documentată. În anumite situații, s-ar putea ca o hotă de tavan să nu reprezinte o soluție la fel de bună ca o hotă de perete și invers, în alte situații o hotă de perete s-ar putea să nu reprezinte o soluție la fel de bună ca o hotă de tavan.

Concluzionând, înainte de a demara orice acțiune asupra spațiului, este bine să soliciți opinia unui consultant ce te poate ajuta cu sfaturi profesioniste și adaptate situației tale. Din păcate, am întâlnit numeroase cazuri când acești pasi nu au fost respectați și au rezultat costuri suplimentare pentru beneficiari. Articolul acesta a fost conceput tocmai în ideea în care să prevenim aceste inconveniente pentru viitorii antreprenori și să-i ajutăm de asemenea să evite cheltuieli suplimentare ce nu sunt deloc de neglijat.

Contigrup

la aug 20, 2021

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font:

Scrie-ne și te vom suna in maxim 30 minute!

Contacteaza-ne

+40212121177

office@contigrup.ro

Ore de lucru:

In weekend:

Sambata

Duminica

de la 9:00 la 18:00

de la 9:00 la 18:00

de la 10:00 la 16:00